11 Temmuz 2015 Cumartesi

Siddhartha

Uzun zamandır post giremedik diye okumuyor değiliz sayın seyirciler. Bilhassa okuduk, istifledik, fırsatını bulunca cayır cayır paylaşacağız icabında. 1946 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Almanya doğumlu İsveçli yazar ve ressam Hermann Hesse'in dünyaca ses getiren kitabı Siddhartha'yı 26 Mayıs'ta okumaya başlamış, 28 Mayıs'ta okumayı bitirmiş bulunuyorum efendim. 2 gün gibi kısacık bir sürede okuyabildiğime göre, okuyan penguen performans metriklerini baz aldığımızda akıcı ve güzel bir kitap olduğu yorumunu direkt olarak yapabiliyoruz artık değil mi canlarım?

Kitabın orijinal adı eine indische Dichtung, Türkçe meali "Hintçe bir şiir". Hadi bak bu bilgiyi de verdim, aydınlığınızdan gözlerimi kamaştırmaya başladınız birden. Ama Türkçe baskısı kitabın ana karakteri olan Siddhartha'nın adından feyiz alınarak yapılmış. Matbaacılar daha fazla harf var diye dizmeye üşenip Siddhartha deyip geçiştiler herhalde -senaryo yazmakta da üzerime yok ayrıca-.

148 sayfalık roman iki bölümden ve bu iki bölüm içinde toplam on iki alt bölümden oluşuyor.
Birinci Bölüm: Brahman'ın oğlu, Samanaların yanında, Gotama, Uyanış
İkinci Bölüm: Kamala, Çocuk insanların yanında, Sansara, Irmakta, Kayıkçı, Oğul, Om, Govinda

Kitabın arka kapağında da yazdığı gibi Hermann Hesse romanı için "Tüm dinlerde, insanların benimsediği tüm inanış biçimlerinde ortak olan yanı, tüm ulusal ayrımları aşan, tüm ırkların, tüm bireylerin benimseyebileceği şeyi yakalamaya çalıştım." diyor. Kitabın özeti bu cümle diyebiliriz.

Tüm Bollywood filmlerinde olduğu gibi yine Aamir Khan'ın başrolünde oynadığı, Rajkumar Hirani'nin yönetmenliğini yaptğını PK isimli film de bana bu kitaptakine benzer duyguları yaşatmıştı açıkçası. O nedenle severek, paralel düşünerek ve keyifle okuduğum bir kitap.

Benim için geç kalınmış ve çok daha önce okunması gereken bir kitaptı.
Eğer siz de hala okumadıysanız okuma listenizde önceliklendirmenizi öneririm.

"Senin ruhun bütün dünyadır!"

İyi hafta sonları! :)

0 yorum:

Yorum Gönder