10 Temmuz 2015 Cuma

Kafamda Bir Tuhaflık

Ey Okur!

Artan hayat telaşı, azalan boş zaman endeksi nedeniyle okuyamaz, okuduğunu paylaşamaz hale geldim. Bir de beni Orhan Pamuk'un son kitabı olan Kafamda Bir Tuhaflık da tüketti tabii. Son bir aydır elimde süründü kitap, çantamda benimle birlikte dünyaları gezdi. Bir heves, bir telaş, bir hedef sıkıntısıyla okumaya başladığım 466 sayfalık ansiklopediyi sabırla ve azimle bitirdim.

Hikayeyi, karakterleri detaylı anlatmaya kalkmayacağım açıkçası. Ama bu kitaptan özet olarak anladığım nokta şudur ki Orhan Pamuk bir Yüzyıllık Yalnızlık yaratmaya çalışmış. Kitabın sonundaki soy ağacına bakınca bu çağrışımı anlayabiliyoruz. Bir de kendisinin, yazarlık işini matematikle birleştirerek yaptığını biliyoruz zaten. Bu nedenle karakter dizini ve kronolojiyi de eklemiş ve kitap boyunca buna sadık kalmaya çalışmış. Ama kitap bu kadar uzun olunca ipin ucu arada kaçmış, bariz mantık hatası olan bir nokta var. 203. sayfada köyden İstanbul'a yeni gelmiş olarak bahsedilen Samiha'nın ağzından "Üsküdar'ın arkalarında çukur çukur berbat bir yolda ilerlerken" ifadesi kullanılıyor. Açıkçası bu ifade benim mantığımı tırmaladı. İstanbul'a yeni gelen kız Üsküdar'ın arkalarını nasıl bilsin? Ben defalarca İstanbul'a gitmiş ve her defasında navigasyon kullanan biri olmama rağmen hala ayırt edemiyorum.

Kitapta bol miktarda redaksiyon hatası var. "Hadi Orhan Pamuk elde yazıyor, bu hataları yapmaya müsait bir metot kullanıyor da sana ne oluyor be redaktör" demezler mi adama?  "Bir an önce satalım biz bu kitabı" kafasına giren YKY'ye bu sözüm. Farklı kitaplarda da benzer sıkıntılar görülüyor ama bunu bari Nobel ödüllü yazara yapmayın canlarım, akıllı olun. Şurada gurur duyacağımız (bazılarımızın, belki) bir kaç numunemiz kaldı, onları da böyle dandik işlerle silmeyin tarih sahnesinden.

Kitabın içinde Ak Parti hükümetine, baş örtüsüne ve Gezi Parkı olaylarına indirekt giydirmeler var. Ancak Pamuk'un anlatısında olayların detayına giremeyişinden, olayları televizyondan izlediği ve öğrendiği açık bir şekilde anlaşılıyor.

Sadede gelecek olursak efendim, vaktiniz çoksa oturun bu kitabı okuyun derim. Yok eğer tez zamanda çok işler yapmak istiyorsanız bu kitabı şimdilik bir kenara bırakın, başkalarına zaman ayırın derim.

Sevgiler!

0 yorum:

Yorum Gönder